Klik op de foto’s hierboven en zie onze mooie selectie ONROEREND GOED, BOERENHOEVES, APPARTEMENTEN, VILLAS en STADSWONINGEN te koop in Abruzzo, Italië

De belangrijkste fasen van aankoop van onroerend goed (Compravendità) in Italië zijn de eerste aankoop aanbod (Proposta d'Acquisto), de voorlopig koopcontract (Compromesso), en de notariële slotakte van de verkoop (Rogito Notarile). Dit artikel legt uit hoe het proces werkt.

1. KOOPVOORSTEL (Proposta d’Acquisto)

De eerste stap na het vinden van het ideale huis is het maken van een koopvoorstel, geadresseerd aan de verkopende partij. Ook moet er een kleine aanbetaling worden gedaan, over het algemeen met een cheque, op naam van de verkoper. Deze wordt in bewaring gehouden door de makelaar.

De makelaar zal de juiste papieren in orde maken met alle punten en wensen in relatie tot de aankoop.

Als de verkopende partij het voorstel accepteert (zwart op wit), zijn beide partijen gebonden aan het voorstel en zal dit ten uitvoer worden gebracht. De verkoper zal de cheque incasseren die de makelaar in zijn bezit heeft. Dit wordt de aanbetaling op de aankoop van het onroerend goed (caparra confirmatoria).

Als de verkopende partij het voorstel niet accepteert, zal de makelaar de cheque weer retourneren. Vanaf dat moment bent u weer vrij om te gaan, of u kunt een ander voorstel doen met inachtneming van de procedure als hierboven beschreven.

OPMERKING:

  • Mocht u zich terugtrekken nadat het voorstel is geaccepteerd, bent u uw aanbetaling kwijt. Als anderzijds de verkoper zich terugtrekt nà het accepteren van het voorstel, moet hij hetzelfde bedrag betalen als boete.
  • Als er een voorstel wordt gedaan aan de verkopende partij, moet er altijd een een datum in staan voor de ondertekening van het voorlopige koopcontract en voor het definitieve koopcontract. Deze data worden gezien als uiterste datum. Eventueel eerder tekenen van de contracten kan wel, mits beide partijen het hierover eens zijn.
  • Het is niet verplicht om een aanbetaling te doen op het moment van het voorstel. Het laat wel de goede wil zien aan de verkopende partij. Aanbetalingen kunnen ook een onderdeel zijn van onderhandelingen en de manier van betalen

2. VOORLOPIG KOOPCONTRACT (Compromesso)

Het voorlopig koopcontract is een overeenkomst waarin beide partijen beloven in de toekomst het definitieve contract (Notariële akte) te tekenen, en waarin alle voorwaarden die zijn overeengekomen tussen beide partijen ten uitvoer worden gebracht.

In het voorlopig koopcontract moeten bepaalde zaken staan zoals de persoonlijke gegevens van beide partijen, de onderdelen en kadastrale gegevens van het onroerend goed, de prijs, de hoogte van de (aan) betalingen, de manier van betalen en de datum van de notariële akte. De eigenaar verklaart hier ook dat hij garant staat voor het volledig eigendom en verklaart dat het onroerend goed op het moment van de akte vrij zal zijn van hypotheken, aanspraken, derdenrechten, etc.

Een tweede aanbetaling moet tijdens de ondertekening van het voorlopige koopcontract worden gedaan. Dit is meestal rond de 20% van de overeengekomen prijs (inclusief de aanbetaling die reeds is betaald).

OPMERKING:

  • Wie onroerend goed koopt in Italië heeft een codice fiscale nodig. U kunt het beste zelf via het Italiaanse Consulaat in uw land een codice fiscale aanvragen. Eventueel kunnen wij het voor u aanvragen bij de lokale belastingdienst, mits u een postadres heeft in Italië. Wij hebben hiervoor een kopie van uw paspoort nodig, een aanvraagformulier met originele handtekening en een machtiging. Zonder een codice fiscale kunt u in Italië geen bankrekening openen.
  • Het is verstandig om zo snel mogelijk een bankrekening te openen zodat u daar het geld op kan storten voor de definitieve koopakte.
  • De makelaars courtage moet na het ondertekenen van het voorlopige koopkontract ook worden voldaan. De courtage ligt ongeveer rond de 3% van de aankoopprijs (+ VAT).

3. NOTARIËLE AKTE (Rogito Notarile)

De notariële akte is de definitieve akte en wordt ondertekend voor een publieke notaris (notaio) met beide partijen (koper en verkoper).

Voordat er wordt getekend, heeft de notaris de nodige zaken gecontroleerd van het onroerend goed, zoals de cadastrale gegevens, de legaliteit, of het onroerend goed vrij is van hypotheek of schulden aan derden etc. Nadat de akte is opgelezen wordt deze in het bijzijn van de notaris ondertekend en is de overdracht een feit. U bent de gelukkige bezitter van een eigen huis in Italië.

Mocht het zo zijn dat u voor de koop van het onroerend goed een hypotheek nodig heeft, dan zal er een aparte akte moeten worden getekend. Dit zal op hetzelfde moment gebeuren als de notariële akte. De notaris zal opnemen dat de bank de kredietverschaffer is van uw hypotheek.

Tijdens het tekenen van de akte zal ook de restbetaling van het onroerend goed moeten worden voldaan, alsmede het honorarium van de notaris en de verwante belastingen.

HONORARIUM NOTARIS

De honoraria van notarissen kunnen verschillen, maar liggen meestal tussen de 1,5% - 2% van de aankoop prijs. Het is wel aan te raden bij het uitzoeken van een notaris hier op te letten. Mocht u voor de aankoop van het onroerend goed een hypotheek nodig hebben, dan moeten er 2 akten worden getekend. De kosten zijn dan ongeveer dubbel.

BELASTINGEN

Hieronder vindt u een tabelvan de belastingen met betrekking tot een onroerend goed: 

Verkoper Belasting  Primary Residence  Secondary Residence 
 
Aankoop van een privé persoon
 
Registratie Belasting  2% v/d kadastrale waarde* 9% v/d kadastrale waarde
Lokale Belasting  €50   €50 
Zegelrecht Belasting €50 €50 
 
Aankoop van een ontwikkelaar of aannemer
VAT  4% v/d aankoop prijs
10% v/d aankoop prijs**
Registratie Belasting  €200   €200  
Lokale Belasting  €200  €200
Zegelrecht Belasting  €200 €200

 

* Er is een minimum van € 1000 bij het betalen van de 2% belasting op een hoofdverblijfplaats. Als het goed is aangemerkt als een 'luxe', de belasting is 9%, niet 2%.

** als het goed is geclassificeerd een 'luxe', de belasting is 20%, niet 10%.

DE NOTARIS

De notaris wordt gekozen door de kopende partij. Hij is daarentegen een onpartijdig persoon en kan niet opkomen voor de belangen van één partij. De notaris draagt zorg voor het proces en verzamelt de benodigde gevens met betrekking tot de akte. De notaris moet ook nagaan of het onroerend goed vrij is van hypotheek, of de verkopende partij ook echt de eigenaar is etc. Het werk van de notaris is gegarandeerd. Mocht de notaris dus een fout maken, dan moet hij u schadeloosstellen voor alle verliezen die u oploopt.

OPMERKING:

  • Als het contract door twee privé personen wordt afgesloten, dan zegt de wet dat er in de akte het bedrag moet staan wat daadwerkelijk betaald is voor het onroerend goed. Echter, voor het berekenen van de belastingen wordt de kadastrale waarde (valore catastale) gebruikt. Deze waarde ligt over het algemeen een heel stuk lager dan de aankoop prijs.
  • Als de kopende partij de Italiaanse taal in woord en geschrift niet machtig is, dan zal de akte moeten worden vertaald. Een andere mogelijkheid is dat u een vertrouwens persoon machtigt (Procura) om namens u te tekenen. Deze persoon moet de Italiaanse taal in woord en geschrift machtig zijn.
  • Als u verhuist naar Italië en u verklaart bij de akte dat dit uw eerste huis is (prima casa), dan betaalt u minder belasting. U moet dan wel binnen 18 maanden vanaf de ondertekening van de akte uw residentie in Italië hebben. Op het moment dat u de akte ondertekent, mag u uiteraard nog wel een ander huis hebben, zolang u maar binnen 18 maanden de Italiaanse residentie heeft. Mocht dit niet het geval zijn, dan moet u alsnog de hogere belasting betalen, verhoogd met een boete.
  • Op 1 juli 2009 werd er een nieuwe wet van kracht, die zegt dat iedereen die zijn huis na deze datum verkoopt, moet zorgen voor de benodigde certificaten op het gebied van electra en gas. Dit moet gebeuren door een gecertificeerde specialist, en de verkopende partij moet hier zorg voor dragen.

INFO VAN ONS

Een huis kopen in Italië lijkt op het eerste gezicht heel erg gecompliceerd en bureaucratisch, maar is over het algemeen erg helder en duidelijk. Er worden veel risico’s uitgesloten omdat een notaris een zekere verantwoordelijkheid heeft ten opzichte van de kopende partij.

Het hele koop proces kan redelijk makkelijk worden doorlopen. Goede hulp en advies is daarbij belangrijk. Wij kunnen u helpen met het vinden van uw droomuis en het daaropvolgend traject. Mocht u nog vragen hebben met betrekking tot het koopproces of andere zaken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

"Can’t thank you enough for all your help. We are now Italian house owners! The people have all been so friendly and we are looking forward to getting know our new neighbours and coming back to see you. Arriverderci, but not for long!"

After struggling to buy a house in Abruzzo for over a year, Abruzzo Reality made it happen for us. They turned out to be very helpful in ensuring we did not have any surprises and easing the, sometimes, arduous process of buying a house. They really pushed the boat out; sorting out difficulties with land boundaries and in particular, after purchase, they were very helpful in introducing us to a wide range of local craftsmen and builders to ensure we had a choice of who refurbished the property. We couldn't have asked for more, they supported us all along the way and were transparent and straightforward in all the negotiations. We would have likely given up long ago if it were not for their support!

I want to share the great experience I had with my agent Tracey. I’m a US resident and earlier this year I decided to make my dream of owning a home in Italy a reality. I was lucky to find Abruzzo Reality in my search.
Tracey was instrumental in refining my search and ultimate purchase in Abruzzo.
Having no idea how to purchase a property in Italy, she was able to help me through entire process. Even after the sale, Tracey helped me connect with locals to get the services I needed, from utilities to having work done.
The process couldn’t have have smoother and I highly recommend Tracey.

After searching for 3.5 years and meetings with many brokers, we can safely say to have some experience. The meeting with Tracey and Vincenzo felt right from the first moment. The combination of Italian (Vincenzo) and English / Italian (Tracey) works very well. They have an extensive network, convenient from the first moment to the after sales care. The casual and friendly way of doing business is nice. The contacts are fast. Questions by email are quickly picked up and answered. They have the necessary knowledge and can inform you about all the things needed for the purchase and / or establishment in Abruzzo. If you are looking for a broker that works reliably and fast, you've come to the right place.

From start to finish, Tracey and the Abruzzo Reality team are there to help. With finding the correct home with in the correct budget, to offering advice as to which is a good buy and which not so much. Need work done, they have contacts to help. Need a mortgage, they have contacts that can help with that to. The service doesn't stop with the purchase of a home either. Any care, guidance, or other assistance after the home purchase, Tracey can help. Being that English is her first language, this all makes a complicated process, that much easier. I can't say enough about the level of service received by Abruzzo Reality.

“Tracey, who works with a reliable Abruzzo estate agent through whom we purchased our property, was so incredibly helpful in guiding us through the bureacracy of Italian property purchase: in her safe hands, we didn't encounter any problems, and it all seemed straightforward. And now she is providing an excellent property management service: totally flexible, reliable, and not expensive: it just takes away all those little worries that you inevitably have when you're not actually there. It is so useful when someone knows a trustworthy builder, plumber or carpenter. We consider ourselves so fortunate.

We find few people in the UK have even heard of Abruzzo, let alone know where it is in Italy! It is simply glorious, it is "real" Italy, still (thank goodness) undeveloped, un-touristy and cheap. If you have children, like us, they are loved and spoiled. Go to Abruzzo, and see for yourselves! Tracey will give you the warmest welcome.”

While searching for our dream house in Italy, we “shortlisted” a long list of about 30 houses in various parts of Abruzzo. More than half of the houses were from Abruzzo Reality, as Tracey was one of the few real estate agents that responded to us, and promptly too. We met different real estate agents during our house-hunting trip. Tracey and Vincenzo stood out as they patiently listened to our requirements (and we were rather fussy about what we wanted!) and brought us to see the different houses. We read about the Daunting process of buying a house in Italy and different websites tell you different things. We were glad we could leave everything to Tracey and Vincenzo! They made the whole process so much easier as we had to go back to work and could not travel to Italy as often as we would have liked. After signing for our dream house, Tracey and Manolo (the do-it-all handyman) helped us with everything from cleaning the house, dealing with the utility company, to getting the house painted. We really appreciate their help!

Finding a house in Italy was no easy task as we had no idea of an area to choose, let alone a town or city!  After searching for a few months and following a couple of visits, we came across Tracey and Vincenzo through another agency we were viewing with, and after a very short space of time, we switched agencies. Lo and behold, they found us the perfect place to live! Tracey listened to our criteria completely and some of the things we were asking for weren’t easy to come by in the city we chose - Penne - but after searching on our behalf, we have now taken possession of our beautiful new Italian apartment!  Tracey and Vincenzo organised all the legal work for us too, so all we needed to do was to arrive at the Notary office and sign a few documents. It was so easy and totally stress free!  We kept in contact with Abruzzo Reality the whole time - asking questions, raising silly points about Italian life and legalise, and each time Tracey was able to assure us that there would be no problems - and she was right!  We are back in the UK at the moment but heading out in September when her after sales Manager, Manolo, will be taking control of helping set up bank accounts in Italy together with going through all the documentation that is needed to set up payments for the apartment utilities.  We thoroughly recommend Abruzzo Reality - the service has been second to none - and we are hoping that the journey we travelled together to find our new home has made us firm friends for the future when we are living there.

From the word go we were impressed by Tracey's professionalism. She focused on exactly the type of property we wanted, not what she had to sell. Tracey spent a lot of time with us and offered much practical advice and we secured a perfect house meeting all our requirements. In addition, Tracey provided all the necessary information on Italian property law and much else besides about local issues. The whole process moved very smoothly to completion with Tracey and her colleagues always there to clarify any issues. A first class operation.

We were extremely happy with the professional service provided by Tracey when selling our house in Abruzzo. Tracey was very efficient, responsive and provided a high quality and reliable service, as well as being a sincere person.

Tracey always kept us well informed through every step of the selling process. It is worth noting that Tracey was also prepared to put in the extra work, even driving 2 hours each way, because through her experience she knew that our property would match her client's requirements. We are very pleased Tracey put in the time and effort to sell our property as she was then able to match it to the buyer's requirement the outcome being it was sold to the first family who viewed it. I would definitely recommend Tracey who is a professional breath of fresh air, compared to the indifference showed by some other agencies (especially when selling).

When we fell in love with our little house in the Abruzzen, Italy, we were extremely lucky to have the help and support of Tracey.  She always responds quickly to all our emails and is tireless when it comes to answering all our questions. We certainly couldn’t have done it without her.

From the moment we began working with Tracey, we knew we had found someone extraordinary that would make our house-buying experience as smooth as it possibly could be, considering we were interested in buying a house on a different continent, in a country where we didn’t speak the language. Her warm personality and amazing work ethic, when combined with her knowledge of the Abruzzo region, make her simply the perfect realtor to work with when buying a home there. We had countless questions for her throughout the process, for which she provided answers via e-mail or telephone almost immediately, regardless of time zone differences. There were also many challenges with the bank that provided our home loan that Tracey resolved through perseverance and 100% dedication to our best interests. When we met her in person, our initial impression was solidly reinforced; we instantly felt at ease with her, as if she was part of our new family abroad. We honestly don’t know if we could have succeeded in buying our dream home in Italy without her, and continue to depend on her and trust her fully with other business opportunities to this day. We couldn’t be more pleased with her work. We also cannot say GRAZIE MILLE enough to our dear friend Tracey Nicholas for making all of it possible, and for making it a fantastic experience!!

Buying a house in Italy has been an almost life long dream for us and was one that we never expected to come true. We decided that we might be able to buy in April as a result of the very favourable exchange rate and we immediately found Abruzzo Reality and a number of houses we were interested in. I started bombarding Tracey with daily, and sometimes more frequent, e-mails to get more information about properties and about the process generally and she was fantastic. She responded promptly every time and really seemed to enter into our excitement about the project. She gave us excellent advise about some of the properties which had appeared ideal on the web but which clearly were not going to meet our ideals. We went out to Abruzzo in July and met Tracey and Vincenzo as we visited our three chosen properties. They negotiated a fantastic deal for us on our perfect property and saw us through everything that followed; Tracey could not have been more helpful or supportive. We completed our purchase as planned on November 9th after a last minute hiccup, when the notary had to cancel our appointment at short notice. Tracey provided a lot of psychological support and Vincenzo rang round virtually every notary in Abruzzo to find one who could see us that day, as our plans and those of our vendors were completely dependant on that date. Tracey is now our property manager and I have complete confidence that under her expert guidance, all will continue to run smoothly for us in Abruzzo. Our dream has totally come true and for that we owe a huge debt to Tracey and Vincenzo for their expert support and guidance in helping us to achieve that dream.

After living 8 years in Abruzzo, Italy, we felt it was time for another change in our lives and we put our house on the market. Within a year we sold it through Tracey and her colleague Vincenzo. We are very pleased with the way the sales process has gone. Tracey and Vincenzo offered help and gave advise wherever needed.
Currently, we have to make the latest changes by name at a view Italian utility companies and we are pleased to have the help of Tracey for realizing that. So we are very satisfied with the work of Tracey and Vincenzo. Thank you both!

In our search for houses in Abruzzo we came across several kind and helpful people in the various real estate agencies. However, from the very beginning Tracey has given us kind, informative and immediate responses to all our questions. So, when we met Tracey at our first trip to Abruzzo there was no doubt in our mind to chose her and Abruzzo Reality to help us.

Tracey has been guiding us from the first step of the Italian buying process until we finally received the keys to the house. And we are convinced that Tracey will ensure that the process of renovating the house will be as smooth as possible. Thank you.

After having our apartment up for sale for a couple of years with no result, we were recommended to contact Tracey by friends, as she had helped with their sale. We cannot thank and praise her enough as she instantly went into action to advertise and find us a buyer. The whole process was completed quickly and professionally and what we thought would be a complete headache went very smoothly. Tracey dealt with the whole process from viewings, booking the Notary and arranging to have all the utility bills transferred in to the new owners names. We would like to thank the whole team for their excellent service.

We do not know where we would be if it weren't for the assistance provided by Tracey. She made every step of the buying process effortless as well as assistance above and beyond the actual purchase. Everything was explained in detail and their knowledge of the area, details and contacts were invaluable. She is an asset to the continued management of our property and have no hesitation in recommending her to anyone contemplating buying or selling property in Abruzzo.

I and my husband were thinking about buying a house or an apartment in Italy. Last October we visited a fair for Homes Abroad in Helsinki, Finland and afterwards we waited that one of the agency’s would contact us about the apartments.  Then, while we were on vacation at Christmas, we found in internet one apartment which was very interested. So, we contacted AbruzzoReality and Tracey. She answered very quickly and was very helpful. In the beginning of January we were visiting this apartment in Italy. The apartment was just that we were looking for. Because of Tracey, everything happened very quickly, in the 1st of February we could say: We own a part of Italy! Happy, happy, happy…
P.S. Finally the Finnish agency offered the same apartment for us but for much more expensive price…

In 2010 we (man, wife, 2 children and 2 dogs) had a very serious idea to move to Italy, permanently. With the promised work possibilities in mind we started our search for a nice place in the region ‘Abruzzo'. Due to all kinds of changes, we had to change plans from time to time. Changes in terms of budget, type of house, area within Abruzzo and last but not least we had to leave the idea to move permanently. At the end of 2016, we bought our second home near Castilenti, Abruzzo. A very nice situated house, exactly what we wanted regarding the moment in life.

Along the way, from 2010 until now, Tracey / Abruzzo Reality helped us with so much patience and empathy. We regularly visited Abruzzo and went to places and houses which on paper would fit our needs. Within a few minutes on site, Tracey could see and ‘feel’ if it would be a fit or not, and if not, we moved further in a very relaxed but professional way. A no-fit happened a lot and never was problem. Next time better, she kept on searching and helped us with tips and advice in between.

The ease of talking in English to a real estate broker who is multi lingual and is perfectly capable of translating it back and forward without lost of words or context is a very big plus. The network of Tracey is wide and diverse, good and reliable geometras, notarys and builders are part of her network and were very helpful for us, as new Italian home owners to quickly make the region ‘our own’.

We recommend Abruzzo Reality / Tracey highly when you want to find your home and way in, and around, Abruzzo.

“Thank you, Tracey for all your help with our house buying experience. You gave us support right through the process, from making our first visit to some potential properties to being with us at the final signing, and this was much appreciated. We feel that we have made the right choice of property to suit our needs and we really couldn’t have asked for a more pain-free process, which was mainly down to the way you kept in touch with us and sorted things out to help us. We feel that, for you and our estate agent, nothing was too much trouble and you went the extra mile on our behalf. We’d strongly recommend you to anyone else who is thinking of buying their dream home in Abruzzo. “

My ShortList

Your shortlist is empty.

To get more information on your shortlisted properties by email, please fill in your details below.

Your name:

Your email:

  

Wij zien ernaar uit om u in ABRUZZO te verwelkomen, en u te helpen om uw droom waar te maken